Η Ιστορία του Haidong Gumdo

History 1Σύμφωνα με τις αρχές του Haidong Gumdo σκοπός του είναι η απόδοση δικαιοσύνης με το φως του σπαθιού, που είναι τόσο μεγαλοπρεπές και λαμπρό, όπως το φως του ήλιου που αναδύεται τη χαραυγή πάνω στην Ανατολική Θάλασσα. Το Haidong Gumdo είναι μια πολεμική τέχνη που προέρχεται από την αρχαία αυτοκρατορία της Κορέας που ονομάζεται Goguryo. Ιδρύθηκε από τον Saul-Bong-Sun-In, ο οποίος είχε κατανοήσει τις πραγματικές αρχές του σπαθιού. Ο ίδιος δημιούργησε ένα dojang εκπαίδευσης και δίδαξε στους μαθητές του τις αρχές του Haidong Gumdo, πιστεύοντας πως έτσι θα μπορούσε να απαλλαγεί από το κακό και να διαδώσει το αντικειμενικά ορθό και την εφαρμογή δικαιοσύνης.

Οι πολεμιστές που εντάχθηκαν σε αυτή την εκπαίδευση ονομάστηκαν Samurang και η ιδεολογία-φιλοσοφία που ακολουθούσαν βασιζόταν στις ιδέες της ευγένειας, της αφοσίωσης, του σεβασμού στους ηλικιωμένους και στην πατρίδα και της απόδοσης δικαιοσύνης.

Αυτοί οι πολεμιστές με τις γνώσεις τους στην τέχνη του σπαθιού και του Do (που σημαίνει να κάνω το αντικειμενικά ορθό) αποτέλεσαν μια τεράστια βοήθεια για το βασιλιά Kuangeto και συνέβαλαν τα μέγιστα, ώστε το Goguryo να αποτελεί ένα ισχυρό έθνος που καταλάμβανε μια τεράστια επικράτεια.

History 2

Οι Samurangs εξελίχθηκαν σε στρατηγούς και βοήθησαν να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του ενάντια στις επιθετικές γειτονικές χώρες εξασφαλίζοντας σε μεγάλο βαθμό τη σταθερότητα και την ασφάλεια του Goguryo. Το Σύστημα των Samurang του Goguryo εισήχθη πολύ πριν τον ιππότη της Paekche και της Hwarangdo της Δυναστείας του Shilla (που συχνά θεωρείται ως ιδρυτής του Taekkyon του Συστήματος Taekwondo) και χρησιμοποιήθηκε για να εκπαιδευτούν πολλοί ταλαντούχοι πολεμιστές.

Η επιτυχία των πολεμιστών του Goguryo ήταν χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της Κορέας. Μέσα από την ηγεσία τους, η αρχαία κινεζική χώρα Su με δύο εκατομμύρια εισβολείς νικήθηκε, κάτι το οποίο δεν είχε γίνει ποτέ πριν. Με την υποστήριξη αυτών των πολεμιστών οι άνθρωποι της Goguryo απόλαυσαν πάνω από 700 χρόνια ασφάλειας και η χώρα τους ήταν η κυρίαρχη στην Άπω Ανατολή. Το μαχητικό πνεύμα των Samurang που διατήρησε την ειρήνη και τη δικαιοσύνη άφησε επίσης πίσω του μια πολύτιμη πνευματική ιστορία και υπερηφάνεια στους απογόνους τους.

Η ιστορία των Samurang είναι πολύ ενδιαφέρουσα, πολύ συζητημένη, αλλά όχι ιδιαίτερα γνωστή. Οι κορυφαίοι στρατηγοί Samurang κατέφυγαν στην Ιαπωνία, μετά την κινεζική εισβολή και την ήττα των στρατευμάτων στο Goguryo. Έγιναν μοναχοί προκειμένου να ξεφύγουν από την κινεζική εθνοκάθαρση που ξεκίνησε. Συνέχισαν τον τρόπο ζωής τους μαζί με τους Ιάπωνες, για ένα χρονικό διάστημα πάνω από 500 χρόνια, και οι απόγονοί τους, δημιούργησαν την ιαπωνική τάξη των Samurai.

Οι Samurang που δεν πήγαν στην Ιαπωνία εγκατέλειψαν την κοινωνία και άρχισαν να ζουν κρυμμένοι στα βουνά για να ξεφύγουν από την εξόντωση τους. Παρά το γεγονός ότι οι κινεζικές δυνάμεις κατοχής εργάστηκαν σκληρά για να εξαλείψουν όλα τα γραπτά και τις αναφορές στις παραδοσιακές πολεμικές τέχνες της Κορέας, αυτοί οι πολεμιστές συνέχισαν να εξασκούνται κρυφά και να διατηρούν την ιστορία τους που συνεχιζόταν από δάσκαλο σε μαθητή. Με την εισβολή του Hideyoshi το 1592, ρίζωσε στην Κορέα το ιαπωνικό Kendo . Η παρουσία του και η ιαπωνική εισβολή στην Κορέα στις αρχές του 20ου αιώνα, βοήθησε στην εξάλειψη όλων σχεδόν των παραδοσιακών κορεάτικων πολεμικών τεχνών. Όμως, σε συνέχεια μιας μεγάλης εκστρατείας που ξεκίνησε για να φέρει πίσω τις παραδοσιακές πολεμικές τέχνες της Κορέας, έχουμε στις μέρες μας πολλές παραδοσιακές κορεάτικες πολεμικές τέχνες να απλώνουν τις ρίζες τους και πάλι στην Κορέα.

Οι τεχνικές που εξελίχθηκαν στο σημερινό Haidong Gumdo διδάχθηκαν από τον Grand Master Jang Baek San περίπου πριν από 40 χρόνια στον σημερινό πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Haidong Gumdo JeongHo Kim.

Υπάρχει μια πληθώρα ιστορικών κορεάτικων τεχνικών με σπαθί, στις οποίες έχει εκπαιδευτεί ο Master Kim, συμπεριλαμβανομένων των Sang So Do (τεχνικές χειρισμού του σπαθιού με τα δύο χέρια) και άλλες. Αυτές οι τεχνικές μπορούν όλες να βρεθούν στο Muye Dobo Tongi, ένα εγχειρίδιο των παραδοσιακών πολεμικών τεχνών της Κορέας που έχει συγγραφθεί το 1798 από το Στρατηγό Yi Duk Moo με σκοπό να διατηρήσει την ιστορία των Κορεάτικων Πολεμικών Τεχνών. Άλλες ιστορικές κορεάτικες τέχνες με σπαθί περιλαμβάνουν το: Ye Do (κοντό σπαθί), Je Dok Gum (σπαθί του Ναυάρχου), Ssang Gum (δύο σπαθιά), κλπ. Το Haidong Gumdo πρόσθεσε αυτές τις τέχνες στην διδακτέα ύλη του, δημιουργώντας μια σειρά από 10 -15 φόρμες με βάση κάθε μία από αυτές. Αυτές αποτελούν τις επίσημες φόρμες (Gum Bup) του Haidong Gumdo. Οι αθλητές του Haidong Gumdo ως εκ τούτου εκπαιδεύονται  μαθαίνοντας τις φόρμες Ssang So Gum Bup, Shimsang Gum Bup, Ye Do Gum Bup, Bonkuk Gum Bup, Jang Baek Gum Bup, Eum Yang Gum Bup, Tae Guk Gum Bup, Haidong Gum Bup, και άλλες.

Όπως φαίνεται από τα παραπάνω το Haidong Gumdo βασίζεται στις τεχνικές του πολέμου και σε μάχη ενός πολεμιστή ενάντια σε πολλούς άλλους, και είναι διαφορετικό σε σύγκριση με το ιαπωνικό Kendo, του οποίου οι τεχνικές βασίζονται σε μάχη ενός προς ένα. Επίσης, όταν κάποιος παρατηρήσει τις φόρμες Sangsoo Gum Bup του Haidong Gumdo, είναι προφανές ότι οι κινήσεις του σπαθιού είναι σε πολλαπλές κατευθύνσεις και οι στάσεις του σώματος είναι χαμηλές, γεγονός που απαιτεί ευλυγισία, ισορροπία, σταθερότητα και δύναμη στις κινήσεις.

History 3

Οι βασικές τεχνικές του Haidong Gumdo περιλαμβάνουν ξιφασκία, κοψίματα, τρυπήματα και ασκήσεις αναπνοής, που είναι το θεμέλιο που βοήθησε τους Samurang του Goguryo να είναι οι πιο ισχυροί πολεμιστές στην ιστορία του. Ως εκ τούτου, ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του Haidong Gumdo δεν είναι η απλότητα του ιαπωνικού Kendo, ούτε η πολυπλοκότητα του κινέζικης τέχνης KungFu με σπαθί. Αντίθετα, θεωρείται ότι αποτελεί την πιο ρεαλιστική τέχνη με σπαθί.

History 4Σχεδόν 2.000 χρόνια μετά από τη δυναστεία των Goguryo, η μαγευτική ιστορία των κορεάτικων τεχνών με σπαθί επανήλθε μέσω του Haidong Gumdo πίσω. Ως απόγονοι του βασιλείου του Goguryo που κυβερνούσε για 700 χρόνια και είχε τη φήμη της χώρας των Dongijock (που σημαίνει άνθρωποι στα ανατολικά που είναι καλοί ξιφομάχοι και τοξότες και έχουν καταλάβει τη σημασία του DO, δηλαδή να πράττουν το καλό και το δίκαιο), οι ιδρυτές του Haidong Gumdo ελπίζουν ότι όλοι όσοι ασκούνται σ’ αυτό θα κληρονομήσουν αυτή τη θέληση των αρχαίων Samurang και θα διδάξουν στον κόσμο το πνεύμα του Goguryo μέσω του Haidong Gumdo.

Σήμερα, το Haidong Gumdo είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πολεμικές τέχνες στον κόσμο, με 1.5 εκατομμύριο αθλητές και πάνω από 1600 εκπαιδευτικά κέντρα σε 50 χώρες.